Bilen är ett viktigt transportmedel i vår värld och miljarder människor kör runt och tutar på gatorna. Utan bilen skulle många människor inte klara sig i vardagen. Bilköpet har blivit minst lika viktigt som husköpet och det säger ju en del. Vad är det man behöver tänka på när man införskaffar en ny bil? Den ska inte bara köra bra och ha en fin interiör/exteriör utan den ska också vara bensinsnål. Många vill även göra en bra affär. Just därför behöver man titta på bilens värdeminskning innan man genomför köpet. Efter bensin och övriga drivmedel, är bilens värdeminskning en av de största kostnaderna för bilägare.

Det finns olika sätt att beräkna fordon värdeminskning. Generellt sägs värdeminskningen under första året vara cirka 20% och efter tre år har den nästan halverats. För att inte göra en dålig bilaffär behöver man alltså titta på hur marknadens andrahandsvärde för det tilltänkta bilmärket ser ut. Då kan man minimera värdeminskningen på sin bil och också göra ett bra bilaffär. Att köpa begagnat istället för nyproduktion är definitivt ett bra sätt att hålla nere värdeminskningen på sin bil, så att man inte förlorar så mycket pengar när det är dags att sälja den.

Olika grader av värdeminskningar.

Är det snart dags att införskaffa en ny bil? Glöm då inte bort att undersöka värdeminskningen på just ditt bilköp. Många människor tror att det är bäst att köpa en helt ny bil. Då slipper man dyra reparationer och man undviker att köpa ”andras problem.”
Trots att detta kan vara sant är det många som förbiser det faktumet att en ny bil kommer att ha en högre värdeminskning än en begagnad bil. Efter tre års ägande har värdet på den nya bilen halverats. En värdeminskning på ungefär 50 % är ju halva värdet på bilen. Ändå är det många som kör runt i sina nya bilar, nöjda och glada.

En begagnad bil, som har gått ett lågt antal mil, är minst lika bra som en ny bil. Gör lite research på den tilltänkta modellen och leta efter en bra begagnad bil som har tagits väl hand om av sin tidigare ägare. Ett sådant köp kan man spara tusenlappar på eftersom bilens värde inte minskar lika drastiskt som vid ett ny-bils-köp.